Genel Sağlık Sigortası GSS Prim Borcu Çıkarılanlar Ne Yapmalı? – GSS Borcu Nasıl Sildirilir?
Başlıklar
Genel Sağlık Sigortası GSS Prim Borcu Çıkarılanlar Ne Yapmalı? – GSS Borcu Nasıl Sildirilir?
Genel Sağlık Sigortası (GSS); Türkiye genelinde uygulanması devam eden, her vatandaşa sağlık güvencesi sağlayan bir sigorta sistemidir. Sigortalı çalışan bireyin kendisi ve bakımı ile sorumlu olduğu kişiler, herhangi bir sağlık sorunları sonucunda gerekli sağlık hizmeti alabilirler.
Çalışan için GSS; Her sektör alanın da çalışan personelin GSS borcunu işverenler karşılamaktadırlar. Bu bağlamda, çalışanın bakmakla yükümlü olduğu kişiler de herhangi bir GSS prim borcu ödemeden devletin sunduğu sağlık hizmetlerinden yararlanabilir.
Çalışmayan İçin GSS; Çalışan kişilerin prim ödemelerini işveren karşılarken, çalışmayanlar prim ücreti kendileri karşılamak zorundadır. Bu kişilerin en çok zihinlerini karıştıran, sürekli yenilenen mevzuatlar ise GSS borç sorgulama ve GSS borç ödeme gibi örneklerdir. Herkesin merak ettiği güncel GSS borcu ile ilgili detayları aşağıda bulabilirsiniz!
Genel Sağlık Sigortası Primi Nedir?
Genel sağlık sigortası güvencesine dâhil olmayan vatandaşlar ve aile bireylerinin, prim borcu ödeyemeyecekleri veya ödeyeceklerse ne kadar GSS prim borcu olacağı gelir testi ile belirlenir. Ocak ayında açıklanan asgari ücret zammı sonrasında GSS prim borcu kesinleşti. 2021 yılında ödenecek tutarın belli olmasıyla birlikte yeni oranlar da netleşmiş oldu. 25 yaşını aşmış, bekâr veya evli kişiler asgari ücretin %3’ü kadar primi ödemeleri gerekir. Gelir testi sonucuna göre G0 ve G1 kategorilerine ayrılırlar.
Yapılan test sonucu, aile halkının yaklaşık geliri net asgari ücretin 1/3’ünden az olursa, prim ödemeden yeşil kartlı olarak sağlık faaliyetlerinden yararlanabilirsiniz. Yapılmış olan gelir test sonucunuz net asgari ücretin 1/3’ünden fazla olursa da genelge kapsamına girersiniz. Diğer imkân ise; hiç gelir testi başvurusu yapmadan, GSS hizmetine geçmeyi talep edersiniz, böylelikle GSS G1 kapsamında prim ödemesi yaparsınız.
Potansiyel SGK Teşvik Sorgulama Nasıl Yapılır? hakkında daha fazla bilgi almak için https://www.istanbulaudit.com.tr/potansiyel-sgk-tesvik-sorgulama adresini hemen ziyaret edebilirsiniz.
GSS Prim Borcu Sorgulama Nasıl Yapılır?
Kişiler yapılan teste göre, SGK’ ya aylık olarak ödeme gerçekleştirir. Ancak hastanelerde sağlık hizmetlerinden ücretsiz olarak faydalanabilmek için kişilerin GSS prim borcunun bulunmaması gerekmektedir. Peki, GSS borç sorgulama nasıl yapılır? GSS Borç sorgulama işlemleri e-devlet üzerinden yapılabilir. Kimlik numaranız ve şifre ile e-devlet’e giriş yapanlar, bu arama alanına “SGK” ya da “GSS” yazarak “GSS prim borcu sorgulama” hizmetine ulaşabilirler.
GSS Borcu Bulunanlar Ne Yapabilir?
Resmî Gazete ’de yayınlanan karara göre, GSS prim borcu bulunanların “31 Aralık 2021’e” kadar devlet hastaneleri ve devlet üniversitesi hastanelerinin sunduğu sağlık hizmetlerinden yaralanmaya devam edebilir. Diğer taraftan prim borçlarının ödenme zorunluluğu ise devam etmektedir. Bu dönemlerde Vergi ve prim borçlarında yapılandırma süresi sona erdi yalnız, GSS prim borcu sildirme ve yapılandırma fırsatı hala devam etmektedir. Gelir testini bu yıl yaptıranlara; GSS borç ödeme affı imkânı hane içinde fert başına gelirin 1.192.50 TL’den az olması gerekmektedir.
GSS Prim Borcu Olanlara 7256 Sayılı Kanun’la Borçlarını Sildirme veya Faizsiz Ödeme Yapabilir Mi?
7256 sayılı Kanun ve 2020/45 sayılı Genelgeye göre:
GSS Borcu Silinecek Olanlar;
Buna göre GSS prim borcu bulunan, ancak daha önce gelir testine hiç başvurmamış olanlar faydalanabilir. 17.11 2020’ den itibaren 31 Mart 2021 tarihine kadar gelir testine başvuran kişilerden, bunların sonucunda aile içinde kişi başına düşen aylık gelir tutarı brüt asgari ücretten%3’ü az çıkanların GSS borcu silinecektir.
GSS Borcunun Sadece Faizi Silinecek Olanlar;
GSS prim borcu bulunan 17 Kasım 2020 tarihinden önce gelir testi yaptıran veya hiç test yaptırmayan; belirtildiği şekilde GSS borcunu sildirme imkânından yararlanamayan kişilerden ise 2020 yılı Ağustos ayı ve önceki aylara ait GSS prim borçlarını 30.04. 2021 tarihine kadar ödeme yapanlardan sadece prim borcun anaparası tahsil edilecektir. Gecikme cezası veya bu gibi fer’i alacakların tamamının tahsilinden vazgeçilecek yani faizler silinecektir.
Özelikle son yıllarda mevzuatın sürekli değişmesi nedeniyle GSS borcu koşulları, başlı başına bir uzmanlığı beraberinde getirmektedir. GSS prim borcu şartları ve kriterleri hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek için deneyimli bireylerden yardım almak he zaman işlerinizi daha hızlı ve sorunsuz bir şekilde halletmenize olanak tanır.
GSS prim borcu ve GSS prim borcu ödeme gibi konularda en iyi şekilde faydalanmanız için kaliteli ve tecrübeli ekibi ile hemen https://www.istanbulaudit.com.tr adresinden iletişime geçebilirsiniz.