MESEM USTALIK TELAFİ PROGRAMI
İSTANBUL AUDİT MESEM
USTALIK EĞİTİMİ TELAFİ PROGRAMI
21.04.2022 tarihi itibariyle duyurusu yapılan ve uygulamaya başlanan Ustalık Telafi Programı, çalışanların mesleki tecrübesini artıran ve program sonucunda ustalık belgesini almasını sağlayan süreli bir programdır. Programlar kurumlar arası iş birliğine dayanmaktadır. Yürütücü ve sorumlu kurum Millî Eğitim Bakanlığı’dır ve amacı, iş yerindeki pratik öğrenmenin pekiştirilmesi ve akabinde yapılacak sınavda başarılı olanlara ustalık belgesi verilmesidir. Diğer devlet teşviklerinden farklı olarak nakdi ödeme ile işverenlerin desteklendiği “Ustalık Telafi Programı” kapsamında işverenin hesabına her çalışan için net asgari ücretin yarısı (2.750,175TL) kadar destek sağlanır.
Millî Eğitim Bakanlığı’nın Ekim/2021 ayında 33 alan ve 183 dalda uygulanmasına karar verdiği ustalık telafi programları süresi en fazla 27 haftadır. Bu süre alan ve dal için belirlenen modülere değişkenlik göstermektedir. İşletme tarafından ödenecek ücretin ödeme belgeleri Mesleki Eğitim Merkezi’ne teslim edildiğinde İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanmak üzere destek verilecektir. Programa katılanlar için işverene, kişi başı, net asgari ücretin yarısı oranında 27 hafta boyunca ödeme yapılmaktadır.
Bu belge ile MYK Belgesi alma zorunluluğu da ortadan kalkmaktadır. MYK belgesinin 5 yıl geçerlilik süresi bulunmasına rağmen ustalık belgesi, süre sınırı olmaksızın, ömür boyu geçerlidir. Ustalık belgesi ile işveren, MYK Belgesi olmayan personel için uygulanacak olan cezai yaptırımlardan da kurtulmuş olmaktadır. Ustalık Telafi programı ile çalışanların mesleki tecrübelerini ölçme ve değerlendirme olanağı sunularak nitelikli iş gücünün pekiştirilmesine imkân verilir.
Pek çok avantajı bulunan programın evrak ve takip süreci geniş kapsamlı olduğundan İstanbul Audit tarafından şirketlere hiçbir iş yükü oluşturmadan süreci baştan sona takip edilir. İşyeri ve Mesleki Eğitim Merkezi (MESEM) arasında imzalanacak protokolden, kursiyer ve MESEM arasında imzalanacak sözleşmelerin hazırlanmasına, öğrenci kayıtlarının tamamlanıp usta öğreticilerin belirlenmesinden eğitilmesine ve kursiyerlerin eğitim belgelerinin iletiminden aylık ödeneklerin işverene ödenmesi için MEB’e evrak iletimine kadar tüm süreçlerde proje yönetimi eksiksiz olarak gerçekleştirilir.